Durf jij hulp te vragen?

Durf jij je kwetsbaarheden en verlangens te laten zien?

‘Zo zit ik nou eenmaal in elkaar’

‘Ik wil het graag helemaal zelf doen’. De jonge vrouw zegt dit bijna in tranen. Tijdens een training met als thema ‘Werkdruk en werkgeluk’ inventariseren we de dingen die ons energie kosten, en wat ons juist energie geeft. De vrouw vertelt dat ze enorm met zichzelf worstelt. Het put haar uit maar ze wil er geen hulp bij: ‘zo zit ik nou eenmaal in elkaar’. Haar opmerking raakt me en laat me ook na de training niet los. Is dat omdat ik iets van mezelf in haar herken? Een overtuiging die ik vroeger koesterde maar waar ik inmiddels zo anders over denk?

Ik kan het heus wel alleen!

Misschien herken je het wel. Je wil geen hulp van anderen, je kunt het heus allemaal zelf! Hard werken heb je van huis uit meegekregen en dat doe je zonder te klagen. Het hoort er gewoon bij! Opdrachten doe je het liefst in je eentje, zonder hulp. Pas als je zelf vindt dat het resultaat perfect is, deel je het met anderen. Misschien ga je nog net naar de fysiotherapeut als je nek en schouders vast zitten, maar hulp bij persoonlijke ontwikkeling? Die gedachte komt misschien niet eens bij je op! Zo was het althans bij mij. Het was mijn definitie van sterk zijn.

Waardevolle levensles

In mijn geval floot mijn lichaam me op een gegeven moment terug. Ik kon niet meer, alles zat vast en deed pijn. Ook geestelijk was ik uitgeput. Wat was ik teleurgesteld in mezelf! Maar de periode van gedwongen stilstand bleek een waardevolle levensles. Ik leerde hoe belangrijk het is om naar je lichaam te luisteren en op tijd rust te nemen. Dat ik niet alles hoefde te weten en dat ik niet overal ja tegen hoefde te zeggen. En dat het goed is om hulp te vragen. Wat ben ik dankbaar voor al die coaches en leraren die me sindsdien hebben geholpen. Ieder van hen leerde me weer iets meer over mezelf en over het leven. En hielp me verder te komen in mijn persoonlijke ontwikkeling.

We hebben elkaar nodig!

Intussen weet ik het heel zeker: als mensen hebben wij elkaar nodig. Anderen die je spiegelen, je laten nadenken over je overtuigingen, je nieuwe dingen leren, je steunen en stimuleren en je inspireren om anders te kijken. Inmiddels ben ik zelf trainer en coach omdat ik ook graag iets wil betekenen voor anderen!

Durf hulp te vragen

Mij kostte het wat jaren om te ontdekken dat alles zo veel makkelijker, sneller en effectiever gaat met de juiste hulp! En dat het zo fijn is om je gesteund te voelen en te ervaren dat je er niet alleen voor staat. Dat het geen teken is van zwakte om hulp te vragen maar dat dit juist sterk is! De jonge vrouw uit de training wens ik toe dat ze goed door haar worstelingen heen komt. En dat ze daarbij de hulp krijgt die ze nodig heeft. Ik gun haar een fijne coach!