Opruimen en snoeien om te groeien – de parallel tussen je tuin en je leven

Snoeien maakt ruimte voor bloei, ook in je dagelijks leven
Jonge knoppen in de hortensia

Maak ruimte voor wat je blij maakt, energie en zin geeft!

Afgelopen weekend was ik bezig in de tuin. Lekker met mijn blote handen in de aarde. Ik knipte de oude bloemen van de hortensia af. En dacht terug aan de vorige zomer toen hij uitbundig gebloeid had, prachtig diepblauw. Terwijl ik de bruin verdroogde bloemen wegknipte, vielen me de talloze nieuwe knoppen op die zich intussen hadden gevormd. Wat waren het er veel!!! Na het snoeien van de vlinderstruik die vorige zomer vol vlinders en bijen had gezeten, haalde ik oude, verdorde bladeren weg van de grond. Daar ontdekte ik jonge plantjes met tere blaadjes die net uit de aarde kwamen. Tot die tijd waren ze verstopt geweest onder de bladeren. Ook zag ik het heldere geel en paars van bloeiende primula’s. Wat mooi. Die had ik eerder helemaal niet zien staan!

Het maakt tuinieren in het voorjaar voor mij zo fijn: als je het oude, verdroogde weghaalt, maakt dat plaats voor nieuw, kleurig en fris.

Meer fris groen en geurende bloemen

Ik bedacht: is tuinieren eigenlijk geen mooie metafoor voor ons eigen leven? Die verdorde bladeren zijn eigenlijk net als de dingen die je blijft doen terwijl je er geen energie meer van krijgt. De dingen die je blijft doen uit gewoonte, omdat je denkt dat het er nu eenmaal bij hoort of omdat je niemand anders weet die ze kan doen. Dus blijf je doormodderen met dat te doen wat je veel energie kost en je weinig of geen voldoening meer geeft. En erger nog: het vertroebelt het zicht op datgene wat je wél energie geeft, waar je blij van wordt, wat je zin geeft. Het jonge frisse groen en de heerlijk geurende bloemen in je leven.

Opruimen en snoeien om ruimte te maken voor wat echt belangrijk voor je is

Af en toe grondig opruimen en snoeien is nodig om te kunnen groeien. Niet alleen in je tuin maar ook in je persoonlijk leven. Het helpt je beter te zien wat echt belangrijk voor je is en je maakt er ruimte mee in je leven om datgene ook daadwerkelijk te gaan doen.

Is er iets dat bij jou gesnoeid of opgeruimd mag worden? En wat mag meer ruimte krijgen om te groeien? Ik ben benieuwd en help je er graag bij!